Чому діти не хочуть вчитися

01.02.2016 22:56

  Чому діти не хочуть вчитися

 

 

 На жаль, більшість батьків знайомі з такою ситуацією, і часом вона здається зовсім безвихідною. Проблема в тому, що у таких дітей відсутня мотивація до відмінного навчання.

 

 Діти, яких віддають до школи, часто не розуміють, навіщо це потрібно. Вчитися важко: потрібно зубрити домашні завдання, писати контрольні, а ще в школі, як правило, змушують займатися громадською роботою. Дитині ж часто замість цього хочеться розважатися, дивитися телевізор, грати на комп'ютері, гуляти з друзями. Доросле життя здається таким далеким, а школа – суцільною «каторгою».

 

Отже, перш за все, зрозумійте, що саме цікаво вашій дитині. Якщо вона, скажімо, захоплюється військовою історією, любить читати книги, дивитися фільми на цю тему, запитаєте, чи не хоче вона стати військовим істориком.

 

 Припустимо, вона відповість «так». Тепер ваше завдання - зацікавити її професією. З'ясуйте, у яких ВНЗ навчають цієї спеціальності, які предмети треба здавати для вступу. Якщо у дитини буде мета, вона стане отримувати необхідні знання самостійно, без будь-якого контролю з вашого боку.

 

 Якщо дитині не даються технічні предмети, і вона проявляє схильність до гуманітарних наук, або навпаки, вам варто подумати про те, щоб віддати її до спеціалізованого класу або до школи зі спеціалізованим ухилом.

 

 Якщо дитина взагалі не виявляє жодного інтересу до шкільного навчання, спробуйте віддати її до якого-небудь гуртка. Не виключено, що позашкільні заняття, які, як правило, проходять у невимушеній або ігровій формі, розбудять в неї інтерес до якого-небудь предмету.

 

Не слід лякатися, якщо дитина не надто встигає з математики або української, зате обожнює уроки праці. Не виключено, що його покликання - ручна робота. Зрозумійте, що не всім дано займатися високоінтелектуальною працею. Однак варто пояснити дитині, що, навіть щоб «працювати руками», потрібно отримати необхідний мінімум знань.

 

 Якщо дитина скаржиться на школу, вчителів, розпитуйте її, що саме не подобається. Може, варто змінити педагога або перевести ваше чадо до іншої школи, де заняття проходять за нетрадиційною методикою?

 

 Пам'ятайте: чим більше задоволення стане отримувати дитина від навчання, тим легше буде і їй, і вам.